pexels-pixabay-261579

Inspiratieblog

GROW!

  • augustus 12 2024
  • René van Stein
Blog Details

Het GROW-model: een effectieve leidraad voor jouw succes

Het GROW-model is een krachtige techniek die ik al jaren inzet. Voor wie? Voor ondernemers en accountmanagers om hun te helpen doelen te bereiken.

Waarom werkt het GROW-model zo goed?

  1. Focus: Het GROW-model dwingt je om je doelen scherp te formuleren en je aandacht te richten op wat echt belangrijk is [urgentie dus!].
  2. Structuur: De heldere stappen geven structuur aan jouw groeiproces en voorkomen dat je verdwaalt in vage doelstellingen.
  3. Eigenaarschap: Jij blijft actief betrokken bij het formuleren van je doelen en het bedenken van oplossingen. Dit vergroot het eigenaarschap [commitment] en de motivatie.

Wat zijn de fasen van het model? 

1. Goal (Doel)

In deze fase definiëer je je specifieke doel. Denk aan doelen zoals het vergroten van omzet, het verbeteren van leiderschapsvaardigheden of het lanceren van een nieuw product. Zorg ervoor dat het doel SMARTER is:

  • Specifiek: Maak het doel concreet en duidelijk. Bijvoorbeeld: “Ik  wil mijn omzet met 20% verhogen in het komende kwartaal.”
  • Meetbaar: Formuleer het zo dat je de voortgang kunt meten. Hoeveel extra omzet is nodig? Welke KPI’s hou je in de gaten?
  • Acceptabel: Zorg dat het doel motiverend en relevant is. Betrek anders je supportteam [of buddies] bij het formuleren van het doel.
  • Realistisch: Is het haalbaar binnen de gegeven context? Heb je voldoende middelen en tijd?
  • Tijdgebonden: Stel een deadline vast. “Binnen 3 maanden” is concreter dan “op een dag.”

Zelf voeg ik altijd de E en de R toe:

  • Energie: Geeft het doel je energie? Een doel dat je enthousiast maakt, is makkelijker vol te houden.
  • Relevant: Is het doel relevant voor jou en je bedrijf? Als een doel niet relevant is, waarom zou je het dan najagen?

2. Reality (Realiteit)

Hier duik je in de huidige situatie. Wat zijn je sterke punten? Misschien gaat het goed met je bedrijf, maar zijn er ook uitdagingen. Bijvoorbeeld: “ik ben gepassioneerd en klantgericht, maar ik heb te weinig tijd of prioriteit om al het werk uit te voeren.”

Neem alsjeblieft mee dat een realiteit [of aanleiding] om iets te bereiken positief of minder positief kan zijn. Heb je door dat 'minder positief' je meer energie geeft dan het gebruik van het woord 'negatief'? 

Zo makkelijk kun je jezelf dus in een andere stemming brengen. Gewoon door een woord te veranderen. 

3. Options (Opties)

Nu ga je brainstormen en je creativiteit aan het werk zetten. Welke strategieën en opties zijn er om je doel te bereiken? Denk breed en creatief. Misschien zijn er onconventionele wegen die de moeite waard zijn om te verkennen. Denk aan samenwerkingen, automatisering of nieuwe markten. 

Mocht je hier nou nog een leuke oefening voor willen hebben, stuur dan een email naar rene@vanstein.nl en ik stuur je die per email toe. Zet dan alleen even in het onderwerpveld: CREATIVITEIT KOPPELEN AAN GROW. 

4. Will (Wil)

In deze laatste fase stel je een concreet actieplan op. Je committeert jeaan dit plan en onderneemt actie. Regelmatige evaluatie en aanpassingen zijn cruciaal.

Bedenk wel dat het aanpassen van gedrag niet altijd even makkelijk is. Je gedrag is namelijk voor meer dan 90% onbewust. Waarschijnlijk ga je merken dat je snel terugvalt in je oude gedrag. En daarmee misschien wel je GROW doelen uit het oog verliest. Binnenkort komt er een GRATIS online training over de B=MAT methode uit. Deze methode kan je helpen om je gedrag daadwerkelijk te veranderen via een eenvoudige methode. 

Wil je een herinnering ontvangen als die live staat? Stuur dan even een email naar rene@vanstein.nl

Nog even de samenvatting voor je met drie voordelen van het GROW-model: 

  1. Focus: Het GROW-model dwingt je om je doelen scherp te formuleren en je aandacht te richten op wat echt belangrijk is.
  2. Structuur: De heldere stappen geven structuur aan het coachingsproces en voorkomen dat je verdwaalt in vage gesprekken.
  3. Eigenaarschap: De ondernemer is actief betrokken bij het formuleren van doelen en het bedenken van oplossingen. Dit vergroot het eigenaarschap en de motivatie.

En nu, met een knipoog naar jou: “GROW your goals like a startup – one step at a time!”

Voor nu wens ik je hele mooie dag,

René

 

Leave your thought here

Your email address will not be published. Required fields are marked *