pexels-pixabay-261579

Inspiratieblog

Mental Fitness binnen sales

  • juni 30 2024
  • René van Stein
Blog Details

Inleiding 

[vrij vertaald uit Infinite Selling. Auteurs: Matt Webb en James Barton].

In de wereld van sales wordt vaak de focus gelegd op harde cijfers en targets. Maar wat als er een verborgen sleutel was tot succes die vaak over het hoofd wordt gezien? Deze sleutel is MENTAL FITNESS | mentale fitheid. In dit blog duiken Matt Webb en James Barton, dieper in op wat mentale fitheid betekent voor verkopers en zelfstandigen en hoe het verbeteren hiervan niet alleen de productiviteit, maar ook het algehele welzijn kan verhogen.

Het belang van mentale fitheid in sales

 

Wat is Mental Fitness [mentale fitheid]?

Mentale fitheid verwijst naar de staat van je mentale en emotionele welzijn. Net zoals fysieke fitheid je helpt om lichamelijke uitdagingen aan te gaan, helpt mentale fitheid je om:

  • stress te beheren
  • met druk om te gaan
  • uitdagingen op het werk of in privé te addresseren. 


Het omvat aspecten zoals emotionele veerkracht, stressmanagement en het vermogen om gefocust en positief te blijven onder druk.

Waarom is mentale fitheid belangrijk voor verkopers en zelfstandigen?

Verkopers en zelfstandigen staan dagelijks voor grote uitdagingen: targets halen, omgaan met afwijzing, en constante druk om te presteren. Zonder een sterke mentale fitheid kan deze druk leiden tot burn-out, verminderde prestaties en uiteindelijk zelfs uitval. Een goede mentale fitheid helpt verkopers en zelfstandigen om veerkrachtiger te zijn, sneller te herstellen van tegenslagen en beter om te gaan met stressvolle situaties. Dit leidt niet alleen tot betere resultaten, maar ook tot een gezondere en meer bevredigende carrière.

De impact van mentale fitheid op prestaties

 

Statistieken en Onderzoeken

De cijfers liegen er niet om. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kosten depressie en angst de wereldeconomie naar schatting $1 biljoen per jaar aan verloren productiviteit. In de VS zijn psychische aandoeningen de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid, wat resulteert in een geschatte $200 miljard per jaar aan verloren inkomsten. Deze cijfers benadrukken het belang van het adresseren van mentale fitheid, vooral in een veeleisende sector als sales.

Voorbeelden uit de praktijk

Diverse bedrijven hebben al de vruchten geplukt van het investeren in de mentale fitheid van hun verkopers en zelfstandigen. Een technologiebedrijf dat het PQ-programma implementeerde, zag bijvoorbeeld een toename van 71% in hun salespijplijn en $91.370 meer verkoop per verkoper per maand. Dit laat zien dat aandacht voor mentale fitheid niet alleen goed is voor de medewerkers, maar ook voor de bedrijfsresultaten.

Uitdagingen en obstakels

 

De vijandige werkcultuur in de verkoop

Verkoopomgevingen kunnen soms vijandig en stressvol zijn. Verkopers en zelfstandigen worden vaak beoordeeld op hun prestaties, wat leidt tot een cultuur van constante druk en competitie. Deze vijandige cultuur kan bijdragen aan hoge stressniveaus en uiteindelijk tot burn-out leiden. Het is essentieel dat bedrijven deze cultuur aanpakken en een ondersteunende omgeving creëren.

Stress en burn-out

Stress en burn-out zijn veelvoorkomende problemen in de verkoopwereld. Verkopers en zelfstandigen moeten niet alleen omgaan met de druk om [hun eigen] targets te halen, maar ook met afwijzing en het voortdurend zoeken naar nieuwe leads. Zonder de juiste copingmechanismen kan dit leiden tot mentale uitputting en een afname van de productiviteit. Het herkennen en aanpakken van deze problemen is cruciaal voor het welzijn van verkopers en zelfstandigen.

Strategieën om mentale fitheid te verbeteren

 

3 praktische tips en oefeningen

Er zijn verschillende manieren om je mentale fitheid te verbeteren. Een eenvoudige maar effectieve methode is mindfulness. Door dagelijks een paar minuten te mediteren, kun je je stressniveau verlagen en je focus verbeteren. Andere nuttige oefeningen zijn het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek en regelmatige fysieke activiteiten zoals wandelen of sporten.

De Pomodoro-techniek is een populaire methode om je productiviteit te verhogen. Deze techniek houdt in dat je 25 minuten werkt, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Na vier cycli neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Door werk op te delen in behapbare intervallen, helpt het je focus te behouden en mentale vermoeidheid te verminderen. De gestructureerde pauzes moedigen regelmatige rust aan, voorkomen burn-out en houden je geest fris. Bovendien kan de Pomodoro-techniek gemakkelijk worden aangepast aan individuele behoeften en taken, waardoor het een veelzijdig hulpmiddel is voor iedereen die zijn tijdbeheer en productiviteit wil verbeteren.

Een andere, eenvoudige maar effectieve methode, is meditatie. Door dagelijks een paar minuten te mediteren, kun je je stressniveau verlagen en je focus verbeteren. Meditatie helpt je om beter om te gaan met de druk en afwijzingen die je als verkoper ervaart. Het bevordert een kalme en geconcentreerde geest, waardoor je productiever kunt werken. Naast meditatie zijn andere nuttige oefeningen het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek en regelmatige fysieke activiteiten zoals wandelen of sporten.

Bedrijfsinitiatieven en programma's

Bedrijven kunnen een grote rol spelen in het verbeteren van de mentale fitheid van hun medewerkers. Het implementeren van programma's zoals het PQ-programma van Positive Intelligence kan helpen. Dit programma heeft aangetoond dat het de emotionele intelligentie van medewerkers versterkt, hun stress beter beheert en de algehele productiviteit verhoogt. Investeren in dergelijke programma's kan leiden tot een gelukkiger en productiever verkoopteam.

Conclusie

Mentale fitheid is een cruciale maar vaak over het hoofd geziene factor bij [verkoop-]prestaties. Door te investeren in de mentale en emotionele gezondheid van verkopers en zelfstandigen, wordt niet alleen de productiviteit verhoogd, maar ook een positievere en meer ondersteunende werkcultuur gecreëerd. Het is tijd om mentale fitheid serieus te nemen. 

Door te focussen op mentale fitheid kunnen we de [verkoop-]omgeving veranderen en het welzijn van verkopers en zelfstandigen verbeteren. Dit leidt niet alleen tot betere resultaten, maar ook tot minder stress en meer rust. 

En dat is precies wat je wilt toch? 

Leave your thought here

Your email address will not be published. Required fields are marked *